produkty barwiace zeby

Produkty barwiące zęby spożywamy codziennie. Na ogół nie obserwujemy spowodowanych tym zmian w wyglądzie naszego uzębienia. Jednak, co za dużo to niezdrowo. Co zrobić, by ograniczyć żółknięcie zębów i uniknąć przebarwień po wybielaniu? Przeczytaj.

Zwykle dążymy do tego, by mieć nieskazitelnie białe zęby. Aby osiągnąć cel, stosujemy różne środki. Starannie myjemy zęby rano i wieczorem, nitkujemy je oraz płuczemy specjalnym płynem do higieny jamy ustnej. Dla lepszego efektu sięgamy też po pasty do wybielania oraz innego rodzaju produkty pomocnicze. W ostateczności decydujemy się na wizytę w gabinecie stomatologii estetycznej. Tymczasem uśmiech nadal nie jest zniewalający, a żółknięcie zębów zauważalne. Dlaczego? Winne są oczywiście produkty barwiące zęby. Najczęściej odpowiadają za żółknięcie zębów, które psuje marzenia o ich naturalnym, śnieżnobiałym odcieniu, choć po wybielaniu mogą sprawić, że uzębienie zyska plamy w zupełnie innym kolorze. Na co dokładnie powinno się uważać?

Co powoduje żółknięcie zębów?

Żółte zęby to dość powszechny problem. Pojawia się on zwłaszcza u nałogowych palaczy, ponieważ nieestetyczne, żółtawe zabarwienie szkliwa powoduje nikotyna. Aby przywrócić zębom pierwotną biel, trzeba się sporo natrudzić. W sprzedaży są specjalne pasty wybielające dla palaczy, jednak i one nie dają stuprocentowej gwarancji osiągnięcia celu. Żółknięcie zębów powodują też popularne napoje – kawa oraz herbata. Tu trzeba zwrócić uwagę na to, że herbata, zarówno czarna, jak i zielona, czasem powoduje silniejsze przebarwienia niż kawa. Oczywiście, jej prozdrowotne właściwości sprawiają, że nie należy z niej rezygnować w ogóle, a jedynie zachować umiar przy jej piciu.

Na które produkty trzeba uważać po wybielaniu?

Po stomatologicznym wybielaniu zębów, by przeprowadzony zabieg w ogóle miał sens, należy unikać niektórych pokarmów, w tym wymienionych już wyżej napoi odpowiadających za zażółcenie szkliwa. Są też inne produkty odpowiadające za zabarwienie o innym kolorze. Tak na przykład przez dwie doby od wykonania procedury nie powinno się spożywać niektórych owoców, zwłaszcza leśnych – jeżyn, jagód i czarnych porzeczek. Kłopotliwe okażą się także maliny i wiśnie. Wykluczone jest również sięganie po czerwone wino. Trunek ten posiada w sobie spore ilości kwasów owocowych prowadzących do erozji szkliwa, a ich naturalne barwniki mogą powodować zmianę jego koloru.

Ponadto, ostrożnie trzeba postępować także ze słodyczami. Przede wszystkim powinno się uważać na cukierki i lizaki, które farbują język. Nie powinno się też jeść sosu pomidorowego ani sojowego, jak również niektórych przypraw, na przykład curry. Poważne szkody mogłoby też przynieść picie słodkich napojów.

biala dieta

Z jednej strony należy wykluczyć produkty barwiące zęby, z drugiej natomiast zastosować specjalną dietę po wybielaniu nazywaną powszechnie „białą”. Dominuje w niej nabiał, ryby i jasne warzywa. Dopuszczalny jest również ryż, sosy bazujące na jogurcie i mleku, a także wszelkie produkty zbożowe. Do picia zamiast soku, herbaty czy kawy najlepiej wybrać z kolei wodę niegazowaną (nie należy wciskać do niej cytryny) lub mleko. Białej diety nie należy też kończyć zbyt drastycznie i stopniowo przygotowywać zęby na kontakt z „kolorową” żywnością. Zaleca się wprowadzanie jednego lub dwóch produktów każdego dnia, by szkliwo zyskało na nie odpowiednią odporność. Jeśli do tej pory stosowało się kolorową pastę, warto tymczasowo przerzucić się na wersję białą. W ten sposób ryzyko zabarwienia stanie się bliskie zeru.

Naturalnie, z białą dietą nie powinno się przesadzać. Trzeba mieć świadomość, że nie jest to sposób żywienia, który będzie odpowiadał organizmowi przez dłuższy czas. Po okresie dwóch, maksymalnie trzech tygodni powinno się wrócić do poprzedniego jadłospisu, by nie przyczynić się do powstania niedoborów części składników mineralnych potrzebnych człowiekowi do normalnego funkcjonowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here